دانشگاه اصفهان
جمعی از پزشکان اصفهان در جهت تأسیس آموزشگاه عالی بهداری، با تلاش و پشتکار خود موفق شدند موافقت احداث مرکز آموزش عالی بهداری را که هسته ابتدایی دانشگاه امروزی اصفهان است، جلب کنند.
با موافقت تأسیس آموزشگاه عالی بهداری در سال ۱۳۲۵ و افزایش تعداد متقاضیان شرکت کننده در این آموزشگاه، زمین های هزار جریب تا نزدیکی کوه صفه، برای ایجاد دانشگاه اصفهان، مهیا شدند.
پس از تأسیس و انتقال آموزشگاه عالی بهداری به منطقه هزار جریب، دانشکده پزشکی نیز در ۷ آبان ماه ۱۳۲۹ در کنار همان آموزشگاه، احداث شد. در سال ۱۳۳۵، قدم دیگری در جهت تعالی دانشگاه اصفهان برداشته شد که آن، تأسیس دانشکده داروسازی، در کنار پزشکی بود. پس از تأسیس دانشکده داروسازی، در دی ماه ۱۳۳۷، دانشکده ادبیات با ایجاد دو رشته تحصیلی زبان و ادبیات فارسی و انگلیسی، در کوی شاهزاده ابراهیم، تأسیس شد. با ایجاد رشته هایی چون زبان و ادبیات فرانسه(۱۳۳۸)، زبان و ادبیات ارمنی(۱۳۳۹)، زبان و ادبیات عرب(۱۳۳۱)، تاریخ و جغرافیا(۱۳۴۵)، گروه علوم اجتماعی(۱۳۴۸) و انتقال این دانشکده در سال ۱۳۴۸ از کوی شاهزاده ابراهیم به مجموعه دانشکده های واقع در هزار جریب، به دانشگاه اصفهان، رونقی دیگر یافت.
مرداد ماه سال ۱۳۴۳، یادآور خاطره تأسیس دانشکده های علوم و علوم تربیتی و روان شناسی می باشد. در اواخر سال ۱۳۴۷ با شکل گیری کلی دانشگاه اصفهان، مدرسه عالی کورش کبیر به این دانشگاه ملحق شد و در همان سال دانشکده علوم اداری و اقتصاد نیز در این دانشگاه، تأسیس شد.
در سال ۱۳۶۵ پس از سه دهه، دانشکده های علوم پزشکی از دانشگاه اصفهان جدا شدند و راهی جداگانه برگزیدند.
دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان، به عنوان یکی از مراکز آموزش عالی ایران، در سال ۱۳۵۳ در بزرگترین قطب صنعتی کشور، در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال غربی اصفهان و شمال شرقی خمینی شهر، در دامنه کوه سید محمد، در زمینی به وسعت ۲۳ میلیون متر مربع، احداث شد.
این دانشگاه، فعالیت های آموزشی خود را در سال ۱۳۵۶، با پذیرش حدود ۸۰۰ دانشجو در برخی رشته های فنی، مهندسی و کشاورزی، آغاز کرد و اکنون با گذشت ۲۸ سال از شروع فعالیت های آموزشی این دانشگاه، اغلب رشته های فنی و مهندسی، کشاورزی و علوم پایه را در قالب ۱۳ دانشکده، در بردارد. در سال تحصیلی ۸۵-۸۶، تعداد ۱۶۵۰ دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا، در این دانشگاه، پذیرفته شده اند و در مجموع، بیش از ۸۰۰۰ دانشجو در این دانشگاه به تحصیل اشتغال دارند. همچنین تعدادی دانشجوی خارجی از کشورهای سودان، لبنان و. .. نیز در این دانشگاه مشغول به تحصیل می باشند.
دانشگاه صنعتی اصفهان با برخورداری از یک هیئت علمی فعال و ممتاز و نیز امکاناتی استثنایی، آموزش را با بهترین کیفیت و با استانداردهای بین المللی، ارائه می کند؛ به طوری که فارغ التحصیلان این دانشگاه با کیفیت ممتاز خویش، فرصت های بزرگی را برای تصدی مشاغل و مسئولیت های کلیدی در فضای صنعتی – اقتصادی رو به رشد کشور، به دست آورده اند و در ادامه تحصیلات عالی نیز موفقیت چشمگیری در داخل و خارج کشور داشته اند.
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
سال ۱۳۲۹، آغاز فعالیت این دانشگاه بوده است. در آن سال، دانشکده پزشکی در خیابان احمدآباد، در خانه استیجاری، معروف به عمارت زاهدی، افتتاح می گردد و پس از مدتی، به خیابان چهارباغ، نزدیک مدرسه سلطانی (حوزه علمیه فعلی) انتقال می یابد و بالاخره در ۱۶ شهریور ۱۳۳۷، دانشگاه اصفهان تأسیس و به دنبال آن، دانشکده ادبیات، دانشکده داروسازی و پزشکی ایجاد می گردد؛ تا این که در سال ۱۳۶۵، دانشکده پزشکی و داروسازی، از دانشگاه اصفهان جدا و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان اصفهان، به ریاست دکتر اسماعیل اکبری، شکل می گیرد و دانشکده های مختلف، به مرور زمان، در آن ساخته می شود.
اکنون این دانشگاه دارای نه دانشکده پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، پرستاری و مامایی، بهداشت، مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، توانبخشی، علوم تغذیه و فناوری های نوین پزشکی می باشد و هر دانشکده دارای معاون آموزشی، معاون پژوهشی و معاون دانشجویی فرهنگی است که معاون آموزشی فعالیت هایش در زمینه رسیدگی به امور آموزشی دانشجویان است. معاون پژوهشی، دانشجویان را در وارد شدن به عرصه های تحقیق و پژوهش کمک می کند و در کمیته های پژوهشی دانشکده ها، همان طور که از اسمش پیداست، به آموزش فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی به دانشجویان و کمک به آنها می پردازد. معاون دانشجویی فرهنگی نیز مسئول رسیدگی به امور رفاهی و فرهنگی دانشجویان است.
این دانشگاه ۱۲ بیمارستان آموزشی درمانی به نام های الزهراء علیها السلام، امین، شهید چمران، امام موسی کاظم علیه السلام، سیدالشهداء علیه السلام، شهید بهشتی، عیسی بن مریم علیهماالسلام، آیت الله کاشانی، فیض، فارابی، آیت الله مدرس، نور و علی اصغر (ع) دارد.
در حال حاضر بیش از ۷۰۰ نفر، به عنوان هیأت علمی و حدود ۶۰۰۰ دانشجو، در محیط های آموزشی آن فعالیت دارند. بد نیست بدانید که تصمیمات و سیاست گذاری های دانشگاه، توسط هیئت رئیسه دانشگاه انجام می شود که متشکل از رئیس دانشگاه و معاونین ایشان است.
دانشگاه کاشان
دانشگاه کاشان به عنوان اولین مؤسسه آموزش عالی در منطقه کاشان، در سال ۱۳۵۲ مجوز تأسیس گرفت و در مهرماه ۱۳۵۳ با پذیرش ۲۰۰ دانشجو در دو رشته ریاضی فیزیک، در مقطع کارشناسی، با نام مدرسه عالی علوم کاشان به صورت رسمی آغاز به کار کرد.
در سال ۱۳۶۸ با گسترش رشته های دانشگاهی، به عنوان دانشگاه تربیت معلم کاشان، به صورت مستقل، زیر نظر وزارت علوم، فعالیت خود را ادامه داد؛ تا این که با راه اندازی رشته های مهندسی در سال ۱۳۷۳، جامعیت دانشگاه کاشان به تصویب شورای گسترش رسید و یک سال بعد، دانشکده معماری و هنر نیز با تأکید بر ضرورت ها، نیازها و هنر و صنایع منطقه، بنیان نهاده شد.
هم اکنون دانشگاه کاشان با حدود ۷ هزار دانشجو در بیش از ۷۰ رشته گرایش، در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، با بهره گیری از خدمات علمی و پژوهشی ۳۰۰ عضو هیئت علمی، به صورت تمام وقت، به حرکت رو به رشد خود ادامه می دهد.
دانشگاه کاشان دارای ۱۰ دانشکده علوم انسانی، مهندسی، معماری و هنر، شیمی، ریاضی، فیزیک، ادبیات و زبان های خارجی، مجازی، مهندسی مکانیک و مهندسی برق و کامپیوتر، واحد خواهران، پردیس دانشگاهی و پژوهشکده های علوم و فناوری نانو و اسانس های طبیعی و دو مرکز تحقیقات نجوم و رشد و دو مرکز پژوهشی فرش و کاشان شناسی است.
دانشگاه هنر اصفهان
دانشگاه هنر اصفهان به عنوان محور آموزش عالی رشته های هنری در استان هنر پرور و خطه هنرخیز اصفهان، در آغاز با نام «دانشکده پردیس اصفهان» و در سال ۱۳۵۵ با هدف تربیت نیروهای متخصص در زمینه حفظ و نگه داری آثار و بناهای تاریخی، تأسیس شد و به عنوان اولین مرکز آموزش عالی ایران در زمینه مرمت، فارغ التحصیلان دوره های کارشناسی باستان شناسی، نقاشی، معماری داخلی، ساختمان، شیمی و نساجی را به عنوان دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد مرمت ابنیه و کارشناسی ارشد مرمت آثار تاریخی، پذیرش کرد.
این دانشکده که در نخستین دوره فعالیت خود از اقمار دانشگاه فارابی به شمار می رفت، پس از دومین دوره جذب دانشجو، همزمان با انقلاب شکوهمند اسلامی، تعطیل و پس از انقلاب فرهنگی، در سال ۱۳۶۲، بازگشایی شد؛ در این مقطع، دانشکده پردیس اصفهان به عنوان یکی از دانشکده های مجتمع دانشگاه های هنر، اقدام به پذیرش دانشجو در رشته های کارشناسی مرمت آثار تاریخی، صنایع دستی و نقاشی نمود و در کنار سایر ارگان های متولی آموزش دانشگاهی هنر، مانند دانشگاه فارابی،صنایع دستی و نقاشی، دانشکده هنرهای تزئینی و مدرسه عالی موسیقی، به ایفای نقش پرداخت. این دانشکده پس از مدتی فعالیت در آموزش هنر، به تدریج، گسترش یافت؛ تا آن جا که در سال ۱۳۷۹ با دایر نمودن پنج رشته در مقطع کارشناسی هنرهای تجسمی و معماری، یک رشته در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته معماری و دو رشته در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته مرمت و جذب امکانات فیزیکی و تجهیزات آموزشی، به عنوان دانشگاه هنر اصفهان، به ایفای نقش پرداخت.
دانشکده معارف قرآنی اصفهان
با همت و همکاری جمعی از علاقه مندان قرآن کریم و استادان حوزه و دانشگاه، با هدف نشر فرهنگ قرآن و اهل بیت علیهم السلام در سال ۱۳۶۷، دارالقرآن الکریم اصفهان تأسیس شد و گام های مؤثری را در این زمینه برداشت؛ اما همواره برای تشکیل کلاس های آموزش قرآن، با کمبود مربیان و معلمان کارآمد قرآن مواجه بوده است. از این رو، ضرورت ایجاد یک مرکز تربیت معلم قرآن کریم در اصفهان، احساس شد و بدین منظور، با هدف تربیت نیروهای کارآمد و معلمان و مربیان توانا، «مؤسسه آموزش عالی دارالقرآن الکریم» در سال ۱۳۶۸، شکل گرفت و در پایان سال ۱۳۸۳ به دانشکده معارف قرآنی اصفهان، تبدیل گردید.
این دانشکده یک مرکز غیردولتی و غیرانتفاعی است؛ اما تمام قوانین و مقررات آن، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. این نهاد قرآنی با بهره گیری از یک هیئت علمی مجرب و ده ها استاد حوزوی و دانشگاهی و نیز چهره های شاخص قرآنی کشور، دارای سطح علمی و آموزشی مطلوبی است. این دانشکده به منظور غنا بخشیدن به مطالعات و آموزش های تفسیری و کلامی خود، با دانشگاه های معتبر کشور و حوزه علمیه قم، ارتباط مستمر داشته است و تاکنون بیش از ده هزار دانشجو و دانش پذیر خواهر و برادر، در دوره های مختلف این دانشکده، تحصیل کرده اند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد
با تدابیر مسئولین وقت شهرستان نجف آباد در دی ماه ۱۳۶۴، اولین ابلاغ رسمی به نام دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، بر جریده تاریخ ثبت شد و در پی آن بود که فرهیختگان نجف آباد با تأسی به سخنان امام راحل، دست در دست هم و با وحدت کلمه، دانشگاهی ساختند که امروزه موجب عزت و افتخار نجف آباد و نجف آبادی هاست.
شهر خون و شهادت، شهر ایثار و حماسه، برگی دیگر بر افتخارات خود افزود و میعاد گاه دانشجویان و دانش دوستان شد؛ به گونه ای که اکنون دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، یکی از پیشروترین و مطرح ترین دانشگاه ها در سطح استان و کشور می باشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد در حال حاضر، میزبان حدود ۲۰ هزار دانشجو در ۸۱ رشته تحصیلی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی ارشد، دکتری حرفه ای و دکتری تخصصی است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان
تأسیس واحد خوارسگان در ۳/۸/۱۳۶۶ به تصویب هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی رسید ودر روز جمعه دوم بهمن ماه ۱۳۶۶، اولین آزمون ورودی این واحد، همراه با تعدادی دیگر از واحدهای دانشگاهی، توسط مرکز آزمون برگزار شد و با پذیرش ۵۱۰ دانشجو در چهار رشته مهندسی کشاورزی، حقوق قضایی، علوم تربیتی در مقطع کارشناسی و عمران در مقطع کاردانی، کار خود را آغاز کرد.
این واحد دانشگاهی، مدت ۵ سال از مکان های استیجاری و فضاهای آموزشی آموزش و پرورش و دانشگاه اصفهان، استفاده می کرد و در سال ۷۱، بخش اول ساختمان آموزشی این واحد در یک زمین ۵۲ هکتاری، مجاور فضای سبز بزرگ شرق اصفهان، مورد بهره برداری قرار گرفت و از آن پس، با تلاش فراوان، طرح جامع این واحد دانشگاهی، تهیه و عملیات ساختمانی فضاهای مورد نیاز آن از محل درآمدهای دانشگاه و جذب کمک های مردمی، آغاز شد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهررضا
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا، در اسفند ماه ۱۳۶۷، به عنوان یکصد و یکمین واحد دانشگاهی به تصویب هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی رسید و فعالیت خود را از نیمسال اول تحصیلی ۶۹-۶۸ آغاز نمود. در سال ۱۳۶۸، ۲۱ هکتار زمین، در جنوب شهر فرهنگی- تاریخی شهرضا خریداری شد. و اکنون یکی از واحد های بسیار بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی و بزرگ ترین قطب آموزش عالی شهرضا می باشد. این واحد دانشگاهی، با هدف توسعه آموزش عالی در منطقه و برقراری ارتباط پویا و همه جانبه با صنعت، در زمینه تربیت نیروی متخصص مورد نیاز کارخانجات و صنایع و همچنین توسعه پژوهش های علمی کاربردی، ارتقاء سطح فناوری و بسط فرهنگ اسلامی فعالیت می کند. این دانشگاه، در بخش آموزش عالی تحقیقات و فن آوری، با استفاده از اساتید مجرب و تجهیزات کارگاهی، آزمایشگاهی، در جهت حل مشکلات صنعت، از طریق کاربردی نمودن پروژه های تحقیقاتی، دستیابی به فناوری های جدید و بومی سازی فناوری ها و… با بیش از هفتاد هزار متر مربع فضای آموزشی، پژوهشی، ورزشی، فرهنگی و رفاهی، یکی از پیشروترین و مطرح ترین دانشگاه ها در سطح استان و یکی از واحد های بسیار بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی می باشد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد نایین
در سال ۱۳۶۷، با حداقل امکانات، فعالیت آموزشی خود را با پذیرش ۱۴۰ دانشجو، در دو رشته کارشناسی روانشناسی عمومی و کاردانی برق و الکترونیک، در ساختمانی استیجاری به مساحت ۴۰۰ متر مربع آغاز نمود و اکنون ضمن احراز درجه بزرگ در تقسیم بندی درجاتی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بر حسب امتیازات لازم، با ۱۵۰۰ دانشجو، ۶۱ کارمند، ۴۵ نفر عضو هیئت علمی تمام وقت، ۳۰۶۰۶۳ متر مربع زمین های ملکی، ۲۸۰۰۰ متر مربع زیر بنا بیش از ۸۰۰۰ مترمربع فضای آموزشی، شامل ۳ دانشکده و دو مجتمع کارگاهی و آزمایشگاهی، چهار خوابگاه ملکی، با مجموع زیربنای ۱۱۰۰۰مترمربع، سلف سرویس مجهز، با زیربنای ۲۱۵۰ مترمربع و دیگر امکانات نسبی قابل توجه پژوهشی فرهنگی و رفاهی، در ۲۵رشته تحصیلی و چهار مقطع، مشغول به فعالیت علمی و آموزشی بوده و به عنوان مهم ترین مرکز تعلیم شهر نایین در فاصله ۱۴۵ کیلومتری شرق اصفهان، آماده خدمت رسانی علمی و فرهنگی به مشتاقان علم و دانش می باشد.
از ۴۵ نفر عضو هیئت علمی تمام وقت ۴ نفر دارای مرتبه استادیاری بوده و ۱۱ نفر دکترای تخصصی در شرف ارتقای مرتبه علمی هستند.
تا کنون از دانشگاه آزاد اسلامی واحد نایین بیش از ۷۴۰۰ نفر فارغ التحصیل شده اند که ۲۰ درصد آنان در مقاطع بالاتر دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی پذیرفته شده یا در خارج از کشور به ادامه تحصیل مشغولند.
دانشگاه دولتی شهرضا را منظور نمایید