یکشنبه ۰۲ مهر ۱۴۰۲
اخبار اصفهان
سرتیتر اخبار
سرویس: ورزشي
چاپ خبر
11:40 - 1402/05/03

نسل طلایی بسکتبال ایران چگونه شکل گرفت؟

نسل طلایی بسکتبال ایران نسل جوانان ورزشکاری است که پس از ۵۰ سال توانستند به المپیک راه پیدا کنند. این نسل که حاصل یک برنامه استعدادیابی از بستکبال پایه در اوایل دهه ۸۰ شمسی است؛ افتخاراتی را برای بسکتبال ایران رقم زدند که تا سال های بعد تکرار نشد...

ندای اصفهان- محمد فاتحی

نسل طلایی بسکتبال ایران نسل جوانان ورزشکاری است که پس از ۵۰ سال توانستند به المپیک راه پیدا کنند. این نسل که حاصل یک برنامه استعدادیابی از بستکبال پایه در اوایل دهه ۸۰ شمسی است؛ افتخاراتی را برای بسکتبال ایران رقم زدند که تا سال های بعد تکرار نشد. بازیکنانی نظیر حامد حدادی، مهدی کامرانی، صمد نیکخواه بهرامی، حامد آفاق و اوشین ساهاکیان حاصل این برنامه های استعدادیابی بودند. داستان شکل گیری این نسل می تواند سوژه مستند، فیلم سینمایی و یا سریال تلویزیونی باشد. در ادامه سعی شده است تا به مهمترین عوامل شکل گیری این نسل از لابلای مصاحبه ها و گفتگوها اشاره شود:

رئیس فدراسیون

علی غضنفری رئیس فدراسیون بسکتبال ایران طی سال های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۱ بود. در دوران ریاست وی برنامه ریزی روی تیم های پایه و استعدایابی مورد توجه بود. بازیکنانی نظیر حامد حدادی، مهدی کامرانی، صمد نیکخواه بهرامی، حامد آفاق و اوشین ساهاکیان حاصل این برنامه های استعدادیابی بودند. به عقیده کارشناسان غضنفری از شم مدیریت بالایی برخوردار بود و به کمک مشورت هایی که از افراد خبره می گرفت توانست برنامه استعدادیابی را به کمک مربیانی نظیر سعید فتحی پیاده سازی کند.

مربیان

در زمان ریاست دکتر غضنفری، مربیانی نظیر سعید فتحی برنامه‌ریزی وسیعی برای استعدادیابی انجام دادند که حاصل آن پرورش نسل طلایی بسکتبال ایران و معرفی بازیکنانی نظیر حامد حدادی، مهدی کامرانی، صمد نیکخواه‌بهرامی، حامد آفاق و اوشین ساهاکیان بود. این بازیکنان در سال ۲۰۰۰ وارد تیم ملی شدند و در سال ۲۰۰۷ اولین موفقیت را کسب کردند.

حامد آفاق از اقدامات سعید فتحی اینگونه یاد می کند: «خیلی خوب به یاد دارم که سعید خان شب را خانه نمی‌رفت و پیش ما در اردو می‌خوابید تا شاید صبح زود که بیدار می‌شویم دو سه جلسه تمرین کنیم. همه چیز را بررسی می‌کردند. اهمیت زیادی به ما می‌دادند و از آنجا بود که نسل طلایی ساخته شد. آن سال جوانان با سعید خان در غرب آسیا موفق ظاهر شدند و قهرمان شدیم. البته آن زمان جوانان نبود و رده امیدها را داشتیم».

آفاق در بخش دیگری از صحبت هایش می گوید: «من فکر می‌کنم مسائل مالی خیلی در بسکتبال تاثیر منفی نمی‌گذاشت و مربیان عاشق آموزش بودند. حتی مربیان ما هم خیلی قراردادی نبودند و با عشق کار می‌کردند. دوست داشتند از بین نفرات متعدد استعدادیابی کرده و بازیکنان خود را به تیم ملی برسانند که به این مهم افتخار می‌کردند. وقتی به تیم ملی آمدیم در تیم ملی هم سرمربی دلسوزی داشتیم. از نظر من، ما جزو خوش شانس‌ترین بازیکنانی بودیم که زیر دست سعید فتحی استعدادیابی شده و کار کردیم. حتی به یاد دارم که سه جلسه در روز تمرین می‌کردیم و من خیلی کم به یاد دارم یک مربی اینطور کار کند».

آفاق اینگونه ادامه می دهد: «بگذارید من یک خاطره از آقای فتحی بگویم. یکبار وقتی صحبت می‌کردیم، می‌گفتند: « من در استان‌ها می‌گردم و تمرینات مختلف را چک می‌کنم. از مربیان استان‌ها می‌خواهم که بازیکنان بالای دو متر خود را معرفی کنند تا آن‌ها را از نزدیک ببینم و بررسی کنم.» به عنوان سرمربی تیم ملی از نزدیک نفرات بالای دو متر را می‌دید و فراخوان می‌داد که همه به اردوی تیم ملی بیایند تا از بین آن‌ها نفرات با استعداد را انتخاب کند. در والیبال این کار انجام می‌شود اما در بسکتبال اینطور نیست. فقط حرف استعدادیابی را می‌زنیم و عملی در کار نیست.»

«محمد شاهسوند یکی از بازیکنان خوب پست پنج بود که آقای فتحی کشف کرد. ایشان در راه قزوین شاهسوند را در خیابان می‌بینند و چون قد بالای دو متر داشت شاهسوند را به تیم ملی آورد، در حالی که اصلا دست به توپ نزده بود. او را ساخت، زندگی شاهسوند عوض شد و به تیم ملی هم کمک کرد».

سعید فتحی فراتر از یک مربی در شکل گیری این نسل نقش داشت. هنگامی که حامد حدادی در سن ۱۸ سالگی از ناحیه دست آسیب دید؛ خیلی‌ها اعلام کردند او دیگر نمی‌تواند بازی کند. حدادی به کمک سعید فتحی دوباره به بسکتبال برگشت. حامد حدادی که حضورش در NBA را مدیون فتحی می داند و می گوید: « سعید فتحی شش ماه روی سرم کتاب می‌گذاشت و می‌گفت با همان روی خط باید راه بروم. به دلیل قد بلندم حرکات دست و پایم هماهنگ نبود اما او با کارهایی که کرد درست شدم.»

شکل گیری این نسل طلایی صرفا به یک مربی ختم نمی شود. مربیان گمنامی که در جای جای این کشور مشغول استعدادیابی و پرورش ستاره ها هستند. یکی از این مربیان تاثیرگذار فرداد کاظمیان است. آفاق درباره این مربی می گوید: «مربی من در مشهد، آقای فرداد کاظمیان از زندگی شخصی خود می‌زد تا یک یا چند بازیکن مثل من درست کند.حتی جمعه‌ها ما را پشت پارک ملت می‌برد و دو ساعت تمرین می‌داد. آخر هفته ما را به کوه‌های آب و برق می‌برد و دو ساعت می‌دویدیم، آن هم بدون هیچ چشم داشتی. عاشق بسکتبال بود و اصلا به پول فکر نمی‌کرد. سعی می‌کرد ستاره تحویل کشور و تیم ملی دهد. ضمن اینکه دانش کافی را هم داشت».

انتهای پیام/

برچسب‌ها: , , , , ,

مطالب مرتبط

نظر شما
نام :

ایمیل :

از درج کامنت های توهین آمیز معذوریم
متن کامنت :
 

17 − سیزده =



ثبت نام دوره جامع آموزش خبرنگاری «راوی»
ثبت نام دوره جامع آموزش خبرنگاری «راوی»
ثبت نام در موسسه تحقیقات علوم اسلامی علامه کلباسی
ثبت نام در موسسه تحقیقات علوم اسلامی علامه کلباسی
 توانبخشی کوشا/ با مجهزترین امکانات 09134126065
توانبخشی کوشا/ با مجهزترین امکانات 09134126065
پایگاه خبری رهیافته
پایگاه خبری رهیافته
آموزش سواد رسانه به کودکان- خرید کتاب قصه های کرمیلو
آموزش سواد رسانه به کودکان- خرید کتاب قصه های کرمیلو
اصفهان شرق
اصفهان شرق
تبلیغات در مردمی ترین سایت استان اصفهان؛ 09132706715
تبلیغات در مردمی ترین سایت استان اصفهان؛ 09132706715
به توان تشکیلات! (کتاب تقدیرشده منتقدین) 09132706715
به توان تشکیلات! (کتاب تقدیرشده منتقدین) 09132706715