چهارشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۲
اخبار اصفهان
سرتیتر اخبار
چاپ خبر
13:08 - 1401/08/25

شاخه گلی برای ناتو!

چرا پهپاد شاهد ۱۳۶ [گرانیوم ۲] یک چالش بزرگ برای ناتو ایجاد کرده است

تسلیحات پرسه زن معمولاً ارزان و با زمان واکنش سریع در برابر اهداف پوشیده و پنهان هستند که برای زمان کوتاهی ظاهر می شوند. بدون اینکه پهپادهای گران قیمت را به منطقه هدف نزدیک کنند این پهپاد مزایا و معایبی دارد که در توضیحات به آن خواهیم پرداخت...

ندای اصفهان- معین سروری

سلاح های ایرانی سال هاست که برای دولت های غربی در راس آن آمریکا یک چالش جدی تلقی می شود. از قایق های تندرو تا موشک های بالستیک و پهپادهای نظامی هر کدام به یک شکل برای ارتش آمریکا چالش ایجاد می کنند. در سال ۲۰۰۲ بود که نیروی دریایی آمریکا در یک رزمایش مجازی پر هزینه رویارویی بین نیروی دریایی آمریکا و نیروی دریایی سپاه پاسداران انجام شد. این شبیه سازی جنگ برای آمریکا ۲۵۰ میلیون دلار هزینه برداشت؛ نتیجه برای آمریکایی ها شوک آور بود. نیروی دریایی آمریکا ۱۶ کشتی اصلی خودش را از دست داد که شامل یک ناو هواپیمابر،  ۱۰ رزم ناو، پنج ناو پشتیبانی می شد و تلفات نیروی انسانی شامل بیست و دو هزار کشته بود.

از همان زمان بود که آمریکایی قایق های تندروی سپاه پاسداران را به عنوان زنبورهای خلیج فارس نام گذاری کردند و در رسانه هایشان از این قایق و تاثیر آنها در جنگ احتمالی با ایران تحلیل های زیادی را انجام دادند.

۱۳ آذر ۱۳۹۰ یک خبر، کارشناسان نظامی جهان را در شوک فرو برد. آرکیو ۱۷۰ آمریکا با استفاده از سیستم جنگال ایران سالم به زمین نشست. این کار فوق العاده را چین یا روسیه انجام نداده بودند، خبرها نام ایران را اعلام می کرد. ایران با یک سیستم کارآمد الکترونیکی توانسته بود پهپاد فوق پیشرفته آمریکایی را به زمین بنشاند. ماه ها کارشناسان نظامی تحلیل های متفاوتی از این شاهکار ارائه دادند. اما حالا باز هم نام سلاح های ایرانی بر سر زبان ها افتاده است این بار در اوکراین و  پهپادی به نام شاهد ۱۳۶ یا گل شمعدانی باعث شده دوباره سلاح های ایرانی بر سر زبان ها بیفتد، از رسانه های اروپایی تا مقامات سیاسی و نظامی آمریکا و اروپا همه در مورد شاهد ۱۳۶ صحبت می کنند.

ژنرال مکنزی، فرمانده پیشین سنتکام که حملات انبوه پهپادهای ایران را با چشمان خود دیده است می‌گوید: “با پهپادهای ارزان قیمتی مواجه هستیم که اگر با تعداد انبوه پرتاب و در ارتفاع پایین پرواز کنند می‌توانند بر سامانه‌های دفاعی غلبه کنند.”

کارشناس آلمانی: «همیشه در مورد سلاح‌های غربی عبارت گیم چنجر یا تغییر دهنده قواعد بازی را به کار می‌بردیم اما امروز باید این عبارت را در مورد یک سلاح ایرانی به کار ببریم…»

شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی با عنوان «پهپاد شاهد، تهدیدی بزرگ و سلاحی ناشناخته» به این پرنده ایرانی پرداخت.

همچنین وال استریت ژورنال هم در مقاله ای که حاوی مصاحبه‌ای با یک فرمانده میدانی ارتش اوکراین بود ادعا می‌کرد در هفته های اخیر ارتش روسیه استفاده گسترده‌ای از پهپادهای انتحاری ایرانی علیه مواضع ارتش اوکراین داشته است.

«وقتی‌ شاهد بر هدف قفل می‌شود، سخت می توان آن را متوقف کرد» این جمله‌ای است که سرهنگ رودیون کولاگین فرمانده تیپ ۹۲ مکانیزه ارتش اوکراین در جبهه استان خارکیف در توصیف پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۶ به زبان می‌آورد.

پهپاد انتحاری شاهد ۱۳۶ با نام روسی «گرانیوم ۲» است که این روزها در میدان جنگ اوکراین تعیین کننده شده است.

بیایید ببینیم که چرا این پهپاد برای ناتو به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است ؟

موشک های کروز نقطه زن روس ها نزدیک یک میلیون دلار قیمت دارد در حالیکه موشک کروز تاماهاوک آمریکا، دو میلیون دلار قیمت دارد، درحالی که پهپاد شاهد ۱۳۶ قیمتش بین ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار دلار گزارش شده است که بسیار کم هزینه تر و ارزان تر از موشک های کروز است. این درحالیست که میانگین قیمت یک خودرو در آمریکا، نزدیک ۴۰ هزار دلار است.

هنگامی که این پهپادهای گروهی پرتاب می شوند به یک خطر در میدان نبرد نوین تبدیل می شوند. اما در همین چارچوب، بررسی می کنیم که این پهپاد چگونه کار می کند. موتور گازی پشت این پهپاد و روند ابتدایی و گام به گام عملکردش را مورد بررسی قرار می دهیم.

درکنار این به چگونگی رویایی سامانه های تسلیحاتی نوین و کهنه نظامی با این پهپاد نگاهی می اندازیم. این پهپاد ایران شاهد ۱۳۶ یک جنگ افزار نوین و پرسه زن یکبار مصرف که برخی ها شاید نامش را پهپاد کامیکازه یا انتحاری بگذارند.

 

تسلیحات «پرسه زن» چه تسلیحاتی هستند؟

یک جنگ افزار پرسه زن عموما به پهپادهای انتحاری اطلاق می شود. تسلیحات پرسه زن معمولاً ارزان و با زمان واکنش سریع در برابر اهداف پوشیده و پنهان هستند که برای زمان کوتاهی ظاهر می شوند. بدون اینکه پهپادهای گران قیمت را به منطقه هدف نزدیک کنند این پهپاد مزایا و معایبی دارد که در توضیحات به آن خواهیم پرداخت.

حالا به سراغ ویژگی های این پهپاد می رویم: بر اساس گزارش ها، طول این پهپاد ۳/۵۰ متر است و طول باله هایش به ۲/۹۵ متر می رسد. پیکربندی بال های این پهپاد از دسته دلتا است. این پهپاد در مقایسه با انسان از لحاظ اندازه خیلی بزرگتر است. وزن پهپاد شاهد، نزدیک به ۲۲۰ کیلوگرم است؛ درحالیکه کلاهک جنگی آن می تواند بین ۵ تا۳۵ کیلوگرم وزن داشته باشد. همه اینها به ماموریتش بستگی دارد.

کل این وزن به طور حیرت آوری با موتور ۵۵۰ md به حرکت در می آید. موتور ۵۰ اسب بخار غیر نظامی آن، این پهپاد را بسیار کند می کند. این موتور اسکوتر کوچک است که با قیمت پایین تامین می شود. سربازان حاضر در میدان گزارش داده اند که این پهپاد صدای هواپیماهای آلمانی ستوکا در جنگ جهانی دوم را می دهد.

طبق گزارش ها، اینها دو بال عقب پهپاد هستند که در کنار موتور دو زمانه جای گرفته اند که به آن ها (آلونز) می گویند که همچون باله دمی یک هواپیما عمل می کنند.

چیزی که می دانیم این است که پهپاد شاهد به وسیله یک گلونس، یک سامانه جستجوگر ضد تشعشعی که در میان بدنه هواپیما جای گرفته است، هدایت می شود. برای آن دسته از شما که با سامانه جستجوگر ضد تشعشعات آشنایی ندارید باید بگویم که یک موشک یا پهپاد است که برای شناسایی و حمله ور شدن به منبع ساطع کننده تشعشعات دشمن طراحی شده است تا هدف را بزند. با ترکیب بال ها سبک پیکربندی دلتا و موتور دو زمانه، برد پهپاد را به دو هزار  کیلومتر می رساند.

 

حالا بهتر است  بررسی کنیم که داخل این پهپاد چه چیزی وجود دارد؟

یک راکت کمک کننده پرتاب که بعدا در توضیحات به آن خواهیم پرداخت. بیایید ببینیم این پهپاد گام به گام چگونه کار می کند.

گام اول: پهپاد سوار بر یک کامیون معمولی همانند کامیون های محموله بر است. ولی زیر روپوش کامیون، انبوهی از این پهپادهای خطرآفرین هستند که در هر کانتینر معمولی این کامیون، ۵ پهپاد وجود دارد.

گام دوم: سامانه مکان یاب ثابت یا داده یابی گلانیس یک مبدل روسی برای جی پی اس، در این پهپادها قرار گرفته شده است.

این نکته را باید یادآور شد که در این پهپاد از سامانه مکان یاب غیر نظامی استفاده می شود که می توان در آینده آن را ارتقا داد.

گام سوم: به محض فشردن دکمه، پهپاد به یاری سامانه کمک پرواز، برمی خیزد، این سامانه برای کاهش وزن و بهبود بازدهی نصب شده است تا موتور دو زمانه کار را به دست گیرد.

گام چهارم: چون این پهپادها گروهی هستند، به تعداد ۵ تا ۱۰ فروندی یک باره شلیک می شوند تا سامانه های پدافند دشمن را از کار بیندازند.

گام پنجم: پهپادها در ارتفاع بسیار پایین پرسه می زنند که کار برای شلیک به سمتشان دشوار می شود. هواپیماهای بدون سرنشین گروهی عملیات انجام می دهند.

افزون بر این پهپاد شاهد خیلی کوچک است و با بدنه کامپوزیتی که دارد شناسایی آن به کمک رادارها را دشوار می کند.

گام ششم: هنگامی که به هدفش می رسد، هر پنج پهپاد یا فقط دو پهپاد باقیمانده به سوی هدف شیرجه می زنند. با همه سرعت به سوی هدف می روند تا آن را نابود کنند.

معین سروری (فعال رسانه)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منبع اصلی اطلاعات فنی این مقاله از اینجا ترجمه شده است.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: , , , ,

مطالب مرتبط

نظر شما
نام :

ایمیل :

از درج کامنت های توهین آمیز معذوریم
متن کامنت :
 

بیست − پنج =



 توانبخشی کوشا/ با مجهزترین امکانات 09134126065
توانبخشی کوشا/ با مجهزترین امکانات 09134126065
پایگاه خبری رهیافته
پایگاه خبری رهیافته
آموزش سواد رسانه به کودکان- خرید کتاب قصه های کرمیلو
آموزش سواد رسانه به کودکان- خرید کتاب قصه های کرمیلو
اصفهان شرق
اصفهان شرق
تبلیغات در مردمی ترین سایت استان اصفهان؛ 09132706715
تبلیغات در مردمی ترین سایت استان اصفهان؛ 09132706715
به توان تشکیلات! (کتاب تقدیرشده منتقدین) 09132706715
به توان تشکیلات! (کتاب تقدیرشده منتقدین) 09132706715